Dag van de chronisch zieke mensen

De kracht van samen

Vanaf september 2016 heet Ziekenzorg CM Samana.
Samana is een samentrekking van Samen en Mana, waarbij mana ‘kracht’ betekent. De kracht van mensen samen.
Bij Samana brengen zieke, gezonde en zorgbehoevende mensen extra kwaliteit in elkaars leven. Samen en solidair zorgen we voor mekaar, al meer dan 65 jaar.
Met de Dag van de Chronische zieke mensen willen we deze nieuwe naam uitdragen in heel Vlaanderen.

We zijn overtuigd dat deze nieuwe naam ons beter in staat stelt om chronisch zieke mensen uit te nodigen voor onze werking en hen te versterken hun leven zelf (opnieuw) in handen te nemen als ook mantelzorgers te ondersteunen om hun naasten dagelijks bij te staan. Een nieuwe, wervende naam voor onze vereniging die kandidaat vrijwilligers, misschien ook wel jou, op een enthousiaste wijze uitnodigt een sociaal engagement op te nemen.
Naar aanleiding van de Dag van de Chronische Zieke Mensen komen we graag naar buiten met wat Samana concreet betekent ook in jouw buurt. Samana, is de kracht van samen, jij doet toch ook mee!

Aanvultekening: de kracht van samen

kleurplaat

  • Kinderen kunnen deze aanvulkleurplaat personaliseren en inkleuren. Ze maken hun kunstwerk voor iemand die ziek en/of eenzaam is en zorgen voor een tekening met een persoonlijke toets. 
  • Ze geven hun kunstwerk een eigen stempel door een foto op te plakken, een boodschap in woorden toe te voegen, beeld te geven aan een warme sociale samenleving, zoals zij die voor ogen hebben.
  • Nadat hun kunstwerk een eigen stempel heeft gekregen, kunnen ze deze opvouwen tot een envelop en adresseren aan iemand die ze willen opvrolijken. De envelop laat natuurlijk toe om nog iets extra van zichzelf toe te voegen. Zo kan bijvoorbeeld iemand die zelf vrolijk wordt van confetti, zijn envelop vullen met vrolijk gekleurde papiersnippers.
  • Op de envelop kunnen de kinderen hun eigen naam als afzender toevoegen, zo krijgen ze misschien ook post terug.
  • Eens ingekleurd en opgeplooid kunnen ze deze zelf gaan overhandigen bij chronisch zieke of eenzame mensen. De ontvanger op zijn beurt kan ook een kaartje terug sturen. Zo krijgt ook de ontvanger van de kleurplaat een actieve rol in het doorbreken van eenzaamheid. Ook kan de plaatselijke afdeling ervoor zorgen om de tekeningen gericht door te geven.

De aanvulkleurplaat kan je hier downloaden. Enkele voorbeelden om je te inspireren:


sfeerbeelden

Materiaal

Om plaatselijk uit te breken met de werking van Samana werden verschillende actiemiddelen ontwikkeld.
Een overzicht:


Eucharistieviering (word)

Prikkelmoment (word)

Bezinningsmoment (word)


Aandachtskaart: beschikbaar half augustus
Affiche A3 (pdf)

Broodzak lang brood

Broodzak rond brood

Campagnekaart: beschikbaar half augustus
Koffietas: beschikbaar half augustus


Lespakket voor de tweede graad (pdf)

Lespakket voor de derde graad (pdf)

Educatief lessenpakket Superman(tel)


NIEUW

Meldingskaart: wie gaat er mee op duo-bezoek (kans maken op een prijs vanuit het verbond): beschikbaar half augustus
Bedankkaart vanuit verbond (aan vrijwilliger die meeging op huisbezoek): beschikbaar half augustus
Zomaar-kaartje vragen we aan de zieke persoon en/of mantelzorger, naar wie hij of zij eens een kaartje zou willen sturen: beschikbaar half augustus

Terug Print